Menu

De energietypes in Human Design

Delen:

Zodra je jouw Human DEsign berekend hebt, zie je op de eerste regel direct al staan wat jouw energytype is. Dit is een van de eerste onderdelen om echt goed te begrijpen. Wat betekent het om van een bepaald energietype te zijn? Hoe beweeg jij je in de wereld? En is dit anders dan je voorheen deed, of deed je dit al van nature? Veel mensen vinden herkenning in hun Human Design en begrijpen waarom ze zijn zoals ze zijn. Zo zijn er Projectors die nu eindelijk inzien waarom het ze niet lukt om mee te komen in de working 9 to 5-mentaliteit.

Voor mij persoonlijk voelde de informatie over mijn energietype niet als thuiskomen. Ik herkende me totaal niet in het beeld dat geschetst werd en het heeft er zelfs toe geleid dat ik Human Design even liet voor wat het is. Ook heb ik op meerdere websites mijn Human Design laten berekenen, 20.000 keer gecheckt of mijn geboortetijd wel klopte en allerlei andere opties bekeken. Ik vond het lastig te accepteren dat ik een Generator ben.

Toch bleef HD me aantrekken en kwam het elke keer op mijn pad. Ik merkte dat ik heel erg goed op het onderwerp Human Design reageerde (en laat dát nou net mijn strategie als een generator). Het heeft mij geholpen om meerdere boeken en bronnen (waaronder een paar toffe Instagramaccounts) te raadplegen over de verschillende energietypes, om wat meer van het “Was ik maar meer als een Manifestor/Projector/Reflector”-gevoel af te komen.
Daarom wil ik je dit vooral meegeven tijdens het lezen over jouw energietype: de beschrijving van jouw energietype is niet alles wat jij bent. Jouw Human Design is nog zo veel meer en dieper dan dat. Je bent niet in een hokje te plaatsen, want ieder mens (ongeacht of je hetzelfde type bent) verschilt en is uniek.

De 5 energietypes

De meeste mensen zijn niet opgevoed om te leven zoals zij ontworpen zijn in hun DNA. Vaak wordt ons verteld hoe we zouden moeten zijn: ga er lekker op uit en neem vooral heel veel initiatief om de dingen die jij wenst waar te maken. Als we alle mindsettrainers moeten geloven kan iedereen alles waarmaken, als je maar hard genoeg werkt en bepaalde ‘foefjes’ leert.
Human Design gelooft daar niet in. Sterker nog: eigenlijk is maar een klein percentage (namelijk de Manifestors) gemaakt om te initiëren. Dat is maar 9 procent van alle mensen. De meeste mensen zijn Generators of Manifesting Generators (zo’n 70%), 20% is Projector en slechts 1% is Reflector. Laten we beginnen met de grootste groep: de (Manifesting) Generators.

GENERATORS (35%)

De Generators zijn types die ontzettend veel energie hebben. Als Generators iets gevonden hebben waar ze enthousiast van worden, hebben ze het in zich om echte experts in hun werk (in de breedste zin van het woord, want het kan ook een hobby zijn) te worden. Hun energiebron kan ook wel onuitputtelijk genoemd worden. En dat voelen andere types ook. Omdat de aura van de Generator zo sterk en aantrekkelijk is, kunnen andere types ook veel van hun energie mee krijgen.

Ook zijn Generators erg zelfbewuste types (dat wil zeggen: als zij volgens hun design en strategie leven). Dat komt omdat het sacrale centrum gedefinieerd is bij Generators. Het sacrale centrum, dat net onder de navel gevestigd is, geeft Generators ontzettend veel informatie over of iets goed of niet goed voelt. Als je hier dus goed naar weet te luisteren, ben je je erg bewust van waar je enthousiast van wordt en waarvan niet.

Daarnaast is het sacrale centrum een motorcentrum waardoor Generators door kunnen blijven gaan. Dit is echter ook een valkuil: als ze eenmaal ergens ‘ja’ op hebben gezegd, terwijl zij hierbij niet hebben gereageerd op hun sacrale respons die voelde als een ‘nee’, dan vinden ze het erg moeilijk om hiermee te stoppen. Veel Generators komen daarmee juist in een burn-out terecht: ze hebben zich verbonden aan het verkeerde werk en gaan hier met volle energie in, wat er uiteindelijk toe leidt dat ze opbranden.

De sacrale respons is dus uitermate belangrijk. Als een Generator haar lichaam goed kent, weet zij wanneer iets een JA of een NEE is. Er zijn verschillende manieren om deze sacrale respons te herkennen.

De verschillende manieren om de sacrale respons te herkennen
Veel Generators reageren vanuit hun onderbuik, net onder de navel, waar het sacrale centrum ligt. Er zijn Generators die een JA of NEE door middel van geluid uit hun lichaam kunnen laten komen. “Uh-huh” of “Uh-uh”. Geluiden die je kinderen vaak hoort maken, maar die hen vaak afgeleerd worden omdat dat niet beleefd is. Veel volwassen Generators hebben dit geluid dus weggestopt en het kan even duren voordat deze sacrale respons weer natuurlijk gaat voelen.
Tevens kunnen de sensaties in het lichaam ook wijzen op een JA of een NEE. Door dit bij de simpelste dingen te gaan ervaren, zul je steeds meer herkennen hoe een JA of een NEE voelt. En belangrijk om te onthouden: een twijfel is nooit per se een JA, eerder een NEE. Natuurlijk kun je er op een later moment op terugkomen en kijken hoe het voelt, maar beschouw het allereerst als een NEE.

Generators make the world go ‘round, wordt ook wel eens gezegd. De doeners. Als alle Generators op aarde datgene vinden waar zij LIT UP (dit vind ik een geweldige Engelse term die ik nog niet mooi naar een Nederlandse term heb weten te vertalen) van raken, zal de wereld er geweldig uit zien.

MANIFESTING GENERATORS / MANI-GENS (35%)

Van de grote groep Generators, is de ene helft een pure Generator en de andere helft een Manifesting Generator. In de kern zijn Manifesting Generators wel echt Generators (dat wil zeggen: veel energie en ook een vergelijkbare strategie), maar hebben ze toch ook die drang om te initiëren in zich. Een beetje best of both worlds, zeg maar.

Het verschil met pure Generators is dat Manifesting Generators naast een gedefinieerd sacraal centrum, ook een verbinding tussen een motorcentrum en hun keelcentrum hebben. Het keelcentrum staat voor het starten en uitspreken van bijvoorbeeld gevoelens, wilskracht en intuïtie. Dit maakt dat zij zaken ook sneller zullen gaan oppakken om uit te proberen en minder hoeven te wachten op het juiste moment als Generators.

Mani-Gens zijn dan ook ook behoorlijk energiek en vaak met meerdere dingen tegelijk bezig. Sommige mensen vinden Mani-Gens een beetje all over the place, maar feitelijk krijgt dit type gewoon heel veel gedaan (meer dan de meeste mensen). Dat vinden ze vaak ook lastig te begrijpen: waarom kunnen anderen niet eens wat sneller en harder werken? Een andere valkuil voor Mani-Gens is dat ze soms met zo veel dingen tegelijk bezig zijn en zoveel starten, dat ze vergeten om te reageren. In plaats daarvan zijn ze direct aan het initiëren en manifesteren en doen doen doen ze heel veel. Echter blijft een van de strategieën van Mani-Gens reageren en dat is belangrijk om te onthouden, het zijn geen échte Manifestors (hoewel velen dat vaak wel denken vanwege conditionering).

Voor Mani-Gens kan het risico er dus in liggen dat ze heel druk zijn met niets. Ze werken keihard voor alle dingen die ze gestart zijn, maar zijn vergeten om zich aan de juiste zaken te verbinden. Daarom is het belangrijk dat Mani-Gens eerst hun ideeën en de (gewenste) uitkomst visualiseren. Daarna zullen ze toch ook geduldig moeten wachten voordat ze actie ondernemen. Zodra ze dé reactie (JA) hebben, is het ook belangrijk om hun medemens te informeren van hun acties, zodat er meer begrip is voor wat ze doen. Meer over strategieën per type lees je overigens hier.

PROJECTORS (20%)

Projectors hebben een geweldig cadeautje meegekregen, namelijk dat zij echt in staat zijn om anderen te ‘gidsen’ door het leven. Hun aura straalt vooral uit: “Stel me een vraag. Ik weet het antwoord en ik wil dit graag met je delen.”

Maar het kan zijn dat Projectors niet als zodanig gezien worden of uitgenodigd worden. Op het moment dat een Projector haar visie of antwoorden geeft zonder dat ze uitgenodigd wordt, kan dit leiden tot irritatie van anderen. Dat kan weer leiden tot bitterheid of wanhoop bij Projectors: word ik dan nooit gezien?

Veel Projectors kunnen door hun openheid last hebben van misplaatste identiteiten. Vaak denken ze dat ze even veel energie moeten hebben als Generators en Mani-Gens of net zo goed in staat zijn om dingen te starten als Manifestors. Door hun open sacrale centrum kunnen ze een korte tijd goed mee gaan in die krachtige energie, maar dit is voor hen helaas niet everlasting. Door te lang, te veel en te hard te werken, kunnen Projectors in een burn-out raken (veel Projectors bereiken dit rond hun veertigste leeftijd, omdat ze dan ineens op raken). Ironisch is dat Projectors vaak heel goed bij anderen zien wat er speelt, maar dat inzicht in zichzelf niet altijd even goed hebben.

Omdat Projectors zo sensitief zijn voor de energie van anderen, is het belangrijk dat ze voldoende tijd alleen doorbrengen. Dutjes zijn Projectors niet onbekend en heel goed voor hun gezondheid. Daarnaast wordt gesteld dat het zelfs beter kan zijn om alleen te slapen, vooral als jouw partner een Generator is. Ik kan me voorstellen dat dit lastig in de praktijk te brengen is, maar het kan een experiment waard zijn om te zien wat dat doet met je energie.

Samenvattend zijn Projectors hier zeker wel om te werken, maar niet zoals de wereld het op de traditionele wijze ziet. Rusten en tot zichzelf komen is óók werken. Zie jezelf niet als lui, maar je hebt gewoon niet dezelfde motor als Generators en Mani-Gens. En dat is oké. Jij kan die Generators en Mani-Gens op geweldige wijze gidsen, zodat er nog meer moois ontstaat in de wereld.

MANIFESTORS (9%)

De Manifestors zijn een van de meest ‘zeldzame’ types in de wereld. Woorden die vaak opkomen bij Manifestors, zijn energiek, krachtig, effectief, impulsief en mysterieus. Je herkent een Manifestor in zijn bodygraph aan een gedefinieerde verbinding tussen een motercentrum en een keelcentrum én een open sacraal centrum.

Omdat er een verbinding zit tussen een motorcentrum en het keelcentrum heeft de Manifestor de energie om dingen op te starten. Denk hierbij aan gesprekken, maar ook bijvoorbeeld bedrijven. Zij hoeven hierbij niet te wachten, maar kunnen direct aan de slag als zij een ingeving hebben (die goed voelt volgens hun innerlijke autoriteit). Zij zijn eigenlijk continu bezig met ideeën in hun hoofd en kunnen het gaan doen. Zij zijn het perfecte model voor Nike: Just do it!

De aura van een Manifestor is heel krachtig. Als een Manifestor de ruimte binnenkomt, dan voelt iedereen dat. Toch kunnen veel mensen zich ongemakkelijk voelen bij de aanwezigheid van een Manifestor: omdat ze niet altijd informeren wat ze doen, zijn ze onvoorspelbaar en is het afwachten wat ze gaan doen.

Ondanks dat de Manifestor pure energie is, hebben ze niet een onuitputtelijke bron. Dit komt door hun open sacrale centrum. Net als voor Projectors, geldt dus voor Manifestors dat mee komen in de traditionele wijze van werken niet bij hen past en ook heel vaak tot woede kunnen leiden (hun Not-Self theme). Vaak lukt het wel een tijd om op deze wijze mee te komen en meer te doen dan de gemiddelde persoon. Dat kan dan ook voor henzelf bevestigen dat ze extreem veel energie hebben. Maar op de lange termijn zal dit niet standhouden. Ze worden ook wel eens als lui gezien, als hun ‘startende’ energie op raakt. Zíj waren dit toch gestart? Waarom gaan ze dan niet verder? Echter ligt daar niet hun grote kracht.

Manifestors hebben echt pauzes en reflectietijd nodig. Ook voor Manifestors geldt dat alleen slapen beter is, met name als je een Generator of Mani-Gen als partner hebt. Zo kunnen ze het beste opladen in hun eigen energie en het op hun eigen manier doen. Want daar zijn ze het beste in en voor gemaakt!

REFLECTORS (1%)

Een Reflector herkent zichzelf aan het feit dat geen van haar centra gedefinieerd zijn. Dit is zeer zeldzaam: slechts één procent van alle mensen kan zichzelf een Reflector noemen. Een Reflector herken je aan haar intens sensitieve aard, omdat alle energie vanuit haar omgeving binnenkomt. Maar dat maakt een Reflector direct ook een geweldig persoon om in jouw midden te hebben. In een Reflector zie je alle energie direct weerspiegeld worden en daarom wordt zij ook wel de Spiegel genoemd.

Een Reflector die zichzelf nog niet als dusdanig herkend heeft en weet hoe hiermee om te gaan, kan het lastig hebben bij het maken van een beslissing. Omdat een Reflector geen innerlijke autoriteit heeft, kan zij alleen de waarheid gereflecteerd zien in anderen. Maar dat kan het ook erg lastig maken om te bepalen wat nou echt juist voor jou als persoon is.

Echter is er wel een strategie die perfect werkt voor Reflectors, als je deze goed onder de knie hebt. Het vereist wel heel wat geduld. Reflectors kunnen het beste een maancyclus (28 dagen) wachten om een beslissing te maken. Daarnaast praten ze graag, om alles op een rijtje te krijgen door naar de reacties van anderen te kijken. Je leert het meeste als je echt naar een Reflector gaat luisteren. Er zit zoveel wijsheid en passie in dit type.

Als jij een Reflector in jouw omgeving hebt en dit is een blije Reflector, dan weet je dat jij het als gemeenschap goed dat. Want de Reflector spiegelt wat er speelt in de gemeenschap. Een uitstekende barometer dus! Omdat een Reflector het gewend is van de ene energie naar de andere energie te shiften, is conditionering minder voor haar aan de orde dan dat dat voor Projectors is. Het kan wel wat instabiel en inconsistent voelen. Daarnaast is het in deze wereld niet volledig geaccepteerd om je tijd te nemen, terwijl een Reflector dat wel nodig heeft.

Ook voor de Reflector is alleen-tijd belangrijk om goed op te laden. Reflectors kunnen eigenlijk niet zonder anderen, omdat ze daar de energieën van oppikken, maar hebben het aan de andere kant ook nodig om weer bij zichzelf te kunnen komen. Een Reflector zal heel goed moeten gaan luisteren naar wat goed voelt in het lichaam om gezond te blijven. En kijken of dat wat voor haar speelt, van haar is of van anderen. Alle verschillende invloeden maakt het soms lastig om naar het eigen lichaam te kijken.
In de wereld zoa

ls we hem nu kennen kan het lastig zijn een Reflector te zijn. Maar zoals je kunt lezen, zijn dit hele waardevolle personen om in ons midden te hebben en de wereld te scheppen zoals we die als gemeenschap zouden willen zien.

Voorbeelden verschillende energytypes

Het hielp mij heel erg om te zien welke bekende personen welk type waren, zodat ik ook kan zien dat eigenlijk alles wel mogelijk is. Als je jezelf maar goed genoeg kent en jouw strategie leeft die het beste bij je past. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van bekende personen en hun Human Design.

Als je meer wilt weten over alle types, strategieën en autoriteiten, dan raad ik mijn uitgebreide ebook met meer dan 200 pagina’s aan: de Big Basic Bundle. Voor €24,95 heb jij alle basisinformatie op een rijtje. Klik hier om hem te kopen.

(Bekende) Reflectors zijn zeer zeldzaam en heb ik nog niet gevonden. Zodra er een goede analyse op mijn pad komt, zal ik die hieronder toevoegen!

Hoi, ik ben Katja

En ik deel graag meer met je over Human Design en hoe je dit op praktische wijze in kunt zetten in jouw bedrijf en coaching

Volg me ook hier:

Populair:

Meer verdiepen in Human Design?

Schaf hier mijn uitgebreide ebook van > 100 pagina’s aan voor maar €24,95. Hierin vind je ALLE informatie over types, strategieën, autoriteiten, profielen en energiecentra.

Klik hier om aan te schaffen en direct te downloaden

Stel je vraag
Verstuur
Deze website maakt gebruik van cookies. View more
Accepteren
Afwijzen