Menu

De onderdelen op jouw BodyGraph

Delen:

Voordat je begint met lezen, wil ik even wat kwijt over dit artikel. Ik heb geprobeerd om zo beknopt mogelijk de belangrijkste onderdelen van jouw bodygraph te beschrijven. Human Design is een uitgebreid systeem met veel verschillende onderdelen. Sommige onderdelen licht ik weer verder toe in een ander artikel. Bekijk vooral de informatie die voor jou op dit moment het meest relevant is.

Zodra je jouw bodygraph hebt berekend, komt er een wirwar aan informatie op je af. Dit kan erg verwarrend zijn en er zelfs toe leiden dat je Human Design laat voor wat het is. Jammer, want HD kan je heel veel inzichten geven in jouw talenten en hoe jij je het beste beweegt in de wereld.

Daarom hoop ik je stap voor stap mee te kunnen nemen in de betekenis van alle tekens. Ik maak hierbij ook gebruik van het Instagram-account van Karen Curry Parker (volgtip!), die veel boeken over Human Design geschreven heeft en leerling van de bedenker van het systeem (Ra Uru Hu) was. Volg Karen Curry Parker hier op Instagram.

Als eerste: jouw eigenschappen (chart properties)

Zodra je alle gegevens ingevoerd hebt, zie je jouw chart (de bodygraph) en eigenschappen (chart properties). Bij de eigenschappen vind je:
• Welke type je bent;
• Wat de strategie van jouw type is;
• Wat jouw ‘not-self’ thema is (dat betekent dat als je je op deze manier voelt, je niet je beste zelf bent)
• Wat jouw autoriteit is;
• Wat jouw profiel is;
• Hoe je gedefinieerd bent;
• Wat jouw ‘incarnation cross’, ook wel jouw reden van bestaan of hipper gezegd: jouw purpose, is.

JOUW TYPE

Human Design onderscheidt 4 (of 5) typen, namelijk de Manifestors, Generators, Manifesting Generators, Projectors en Reflectors. Manifesting Generators vallen eigenlijk onder het type Generators, waardoor soms gezegd wordt dat er 4 types zijn en sommigen vinden dat er 5 types zijn. Manifesting Generators hebben veel overlap met Generators, maar zijn toch heel verschillend. Ik zie het daarom wel als een ander type. In dit artikel ga ik uitgebreider in op de verschillende energietypes.

JOUW STRATEGIE

Ieder type heeft zijn eigen strategie. Omdat ieder type een eigen aura heeft en op verschillende manieren aantrekt en zich manifesteert, hoort daar een andere aanpak bij. Wat voor een Manifestor werkt, werkt dus niet voor een Generator en andersom. Ook dit is een onderwerp om even apart toe te lichten, dus daarvoor kun je dit artikel lezen.
De strategieën voor de verschillende typen zijn:
• Manifestors: To Inform (informeren)
• Generators: (Wait to) Respond ((wachten op mogelijkheden om op te) reageren)
• Projectors: (Wait for) invitation (uitgenodigd worden)
• Reflectors: Wait a lunar cycle (wachten op een maancyclus).

NOT-SELF THEME

Ieder type heeft een ‘not-self’ thema, omschreven als een gevoel dat aangeeft dat iemand niet volgens zijn Human Design leeft. Een Manifestor is niet zichzelf als zij boos is, een Generator als zij zich gefrustreerd voelt, een Projector is niet zichzelf als zij ‘bitterness’ ervaart en Reflectors als ze teleurgesteld is. Dit onderdeel ligt echter genuanceerder dan ik het nu stel en ik zal het nog nauwkeurig onderzoeken om uit te leggen wat jouw Not-Self precies voor jou betekent.

AUTORITEIT

Jouw autoriteit bepaalt op basis van welk centrum jij het beste beslissingen kunt nemen. Ieder type en ieder mens, behalve reflectors, heeft een eigen autoriteit. Je kunt de volgende autoriteiten hebben:

  • Sacrale autoriteit (Sacral Authority): Als jij een gedefinieerd sacraal centrum hebt (en geen emotionele centrum gedefinieerd die invloed kan uitoefenen), neem jij beslissingen vanuit dit centrum. Jouw sacrale reactie is hetgeen wat jou het meest vertelt wanneer je een beslissing maakt.
  • Autoriteit vanuit jouw milt (Splenic Authority): Dit is het centrum voor overleven, gezondheid en intuïtie. Dit centrum reageert echt vanuit het moment: zodra je een gevoel in jouw ‘gut’ (onderbuik) voelt, kun je erop vertrouwen dat dit het juiste op dit moment is. Als je ook jouw sacrale centrum gedefinieerd hebt, werken deze twee goed samen.
  • Emotionele autoriteit (Emotional Solar Plexus Authority): Dit centrum heeft een grote invloed op jou en jouw strategie. Dit is een motorcentrum dat in golven gaat. Als je dit centrum gedefinieerd hebt, zul je het herkennen dat je buien en moodswings kan hebben. Het kan zomaar dat je het ene moment enthousiast bent over iets, maar een dag later dit totaal niet meer voelt. Voor iemand met een emotionele autoriteit is het belangrijk om de golf van emoties af te wachten en op een ‘neutraal’ moment te bepalen hoe iets voelt. De meeste mensen hebben dit centrum als innerlijke autoriteit, omdat het de andere centra overschrijft.
  • Ego autoriteit (Ego Authority): Deze autoriteit is alleen bij Manifestors aanwezig. Als je een ego autoriteit hebt, hoef je nergens op te wachten voordat je actie onderneemt. Jouw “Wil” (ook wel het hartcentrum) en “Keel” zijn met elkaar verbonden.
  • Zelf-geprojecteerde autoriteit (Self-projected Authority): Dit komt alleen voor bij Projectors. Dit betekent dat jij jouw beslissingen geprojecteerd moet zien bij anderen om duidelijkheid te krijgen. In de praktijk betekent dit dat jij vaak jouw te nemen beslissingen zal delen met familie of vrienden, om te toetsen hoe zij reageren en om te kijken of het de juiste beslissing voor jou is.
  • Mentaal-geprojecteerde autoriteit (Mental Projected Authority): Als je een mentaal-geprojecteerde autoriteit heb, zal je ook met andere mensen moeten praten om duidelijk te hebben welke uitnodigingen juist voor jou zijn.

JOUW PROFIEL

Jouw profiel vertelt het meeste over jouw persoonlijkheid, hoe jij leert en hoe je je in de wereld beweegt. Jouw profiel wordt samengesteld vanuit de bewuste (zwart) en onbewuste (rood) elementen in jouw bodygraph. Het eerste nummer van jouw profiel is jouw bewuste deel en het tweede nummer is jouw onbewuste deel. Later zal ik nog een artikel schrijven over de verschillende profielen.

JOUW DEFINITIE

Je kunt op verschillende manieren gedefinieerd zijn:
1. single: al jouw gekleurde of gedefinieerde centra zijn verbonden met elkaar.
2. split: twee aparte groepen van energiecentra zijn verbonden binnen de groep, maar niet aan elkaar verbonden.
3. triple split: drie aparte groepen van energiecentra zijn verbonden binnen de groep, maar niet aan elkaar verbonden.
4. quadruple split: drie aparte groepen van energiecentra zijn verbonden binnen de groep, maar niet aan elkaar verbonden.

Heel kort door de bocht gezegd, hoeft een beslissing bij iemand met een single definition niet langs allerlei verschillende centra en is er weinig ‘ruis’ op de lijn. Deze personen bewegen zich ook vaak wat onafhankelijker door de wereld. Hoe meer verschillende centra iets in te brengen hebt, hoe meer input een persoon kan ervaren bij het nemen van een beslissing. Dit onderdeel zou ik aan het begin laten voor wat het is en later eventueel nog in duiken.

JOUW INCARNATION CROSS

Dit gaat over jouw levenspad en wordt samengesteld vanuit jouw bewuste en onbewuste tekens die in de Zon en de Aarde staan. De incarnation cross kan je zien als jouw purpose: dat waarvoor jij op de aarde bent. Er zijn 192 combinaties mogelijk. Zelf heb ik daar dit boek voor aangeschaft, om meer te lezen over mijn purpose.

Dit waren de eigenschappen van jouw Human Design. Daarnaast valt er nog veel meer te ontdekken op jouw bodygraph. Daar vertel ik hieronder meer over.

Wat kun je allemaal op jouw bodygraph lezen en zien?

Jouw bodygraph bestaat uit verschillende onderdelen, die jouw unieke persoonlijkheid beschrijven. Jouw bodygraph is vergelijkbaar met het plaatje hieronder.

Als eerste kijken we naar de driehoeken en vierkanten op jouw bodygraph. Deze staan symbool voor de negen energiecentra, die Human Design onderscheidt. De energiecentra hebben overeenkomsten met de chakra’s. In dit artikel kun je meer lezen over de verschillende energiecentra.

Je ziet dat de driehoeken en vierkanten gekleurd (dat noem je gedefinieerd) of wit (dat noem je ongedefinieerd of open) kunnen zijn. Jouw gedefinieerde centra geven energie die altijd in jouw kern consistent aanwezig is. Van deze centra zul je je ook eerder bewust zijn als je erachter komt dat deze centra gedefinieerd zijn. De ongedefinieerde centra zijn de centra waar veel invloed van buitenaf bij jou binnen komt. Het kan dus ook per omgeving verschillen hoe jij je gedraagt of voelt door de ongefilterde energie vanuit jouw open centra. Waar jij zelf vanuit jouw gedefinieerde centra energie naar anderen uitstraalt, ontvang je dat dus in jouw open centra van anderen.

Het verschil tussen een ongedefinieerde en open centra
Een ongedefinieerd centrum is wit, maar heeft wel geactiveerde gates. Als je helemaal gaan gates geactiveerd hebt in jouw ongedefinieerde centrum, dan noem je dat open.
Volgens Human Design vindt conditionering vaak vanuit de open centra plaats en kan dat ertoe leiden dat jij niet meer handelt vanuit jouw kern. Om weer in contact met jezelf te komen, wordt daarom ook gesteld om goed te kijken naar jouw eigen gedefinieerde centra en jouw innerlijke autoriteit, omdat daar jouw eigen kracht ligt en jouw energie als vanzelf stroomt.

Verder zie je aan de zijkant, links en rechts, van de grafiek symbolen met getallen staan. De symbolen staan voor de verschillende planeten. Als je bekend bent met astrologie, zul je de symbolen wel herkennen. Het bovenste symbool is jouw zonneteken, die het meeste zegt over jouw persoonlijkheid. Op basis hiervan is ook jouw profiel en incarnation cross (jouw purpose) berekend. De rest kan je uiteraard ook veel inzicht geven, maar raad ik aan om in een later stadium te ontdekken.

Naast de symbolen staan cijfers en die staan voor de gates en gate lines. De gates staan links van de punt, de gate lines rechts. Op de gate lines ga ik niet in, dat is handiger om in een reading of later stadium te ontdekken. Het Human Design systeem onderscheidt 64 gates. Twee gates en centra worden weer verbonden met elkaar aan de hand van een kanaal, waar er 36 van zijn. Iedere kanaal brengt een bepaalde energie en daarmee eigenschap met zich mee. Jouw kanalen geven je heel veel informatie over energie die constant in jou aanwezig is en waar je op kunt vertrouwen.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat jij een ‘hangende gate’ hebt: die loopt tot de helft en activeert daarmee niet het kanaal, maar kan wel geactiveerd worden als iemand anders de andere gate geactiveerd heeft. Het is daarom dus ook interessant om bij familieleden, partners of collega’s te kijken hoe hun Human Design eruit ziet. Dat kan verklaren waarom iets geweldig werkt of juist helemaal niet.

Je ziet dat een kanaal rood, zwart of beide kan zijn. Rood staat voor jouw onbewuste deel en zwart voor jouw bewuste deel. Van de zwarte gates en kanalen zul jij je dus wel bewust zijn, waar de rode gates en kanalen vaak dingen zijn die je niet altijd van jezelf ziet of kent. Echter kunnen familieleden of vrienden die dicht bij jouw staan deze eigenschappen wel eens in jou herkennen. De kleuren rood en zwart zie je ook links en rechts naast jouw grafiek: dit zijn dus ook de bewuste en onbewuste onderdelen van jouw persoonlijkheid. De rode getallen links zijn 88 dagen voor jouw geboorte berekend aan de hand van de stand van de planeten en de zwarte getallen rechts op het moment van jouw geboorte.

Wat de verschillende gates en kanalen betekenen, ga ik niet uitleggen hier omdat dat heel uitgebreid is. Ik raad je daarom aan om hier wat boeken voor aan te schaffen, zoals deze (affiliate-link).

Zoals je ziet, er valt veel te ontdekken in jouw Human Design. Ik raad je aan om eerst alles te absorberen wat relevant voor jou is. Als je Human Design heel interessant vindt, kun je later altijd nog de andere informatie verder uitdiepen. Voor nu: bekijk vooral eerst jouw energietype, de bijbehorende strategie en energiecentra!

Hoi, ik ben Katja

En ik deel graag meer met je over Human Design en hoe je dit op praktische wijze in kunt zetten in jouw bedrijf en coaching

Volg me ook hier:

Populair:

Meer verdiepen in Human Design?

Schaf hier mijn uitgebreide ebook van > 100 pagina’s aan voor maar €24,95. Hierin vind je ALLE informatie over types, strategieën, autoriteiten, profielen en energiecentra.

Klik hier om aan te schaffen en direct te downloaden

Stel je vraag
Verstuur
Deze website maakt gebruik van cookies. View more
Accepteren
Afwijzen