Menu

Wat is Emotional Freedom Technique (EFT)?

Delen:

Hoe vaak vertellen we onszelf wel niet dat we iets niet kunnen of mogen doen? Dit komt vaak voort vanuit ervaringen, verwachtingen of aangeleerde angsten die we als laagjes op onszelf plakken. We krijgen van jongs af aan al mee ‘hoe het heurt’: hoe je je moet gedragen (bijvoorbeeld in de klas), wie je moet zijn om gezien te worden en wat maakt dat je succesvol bent als mens. Maar gelukkig is er EFT om hier afscheid van te nemen.

Als je net in aanraking komt met jouw Human Design, kun je erachter komen dat jouw omgeving (en jijzelf) dingen van je verwachten die niet per se bij je horen of bij je passen. Je bent een versie geworden van iemand die je denkt te moeten zijn, in plaats van dat je jezelf écht bent. Veel mensen zien na het ontdekken van hun Human Design hoe ze dingen van zichzelf verwachten die hen eigenlijk uitputten.

Emotional Freedom Technique (EFT)

Zo kunnen er angsten, verwachtingen, blokkades en/of belemmerende overtuigingen in jou leven die maken dat je niet echt jezelf durft of kunt zijn. En hier komt de Emotional Freedom Technique goed van pas. Emotional Freedom Technique (hierna EFT) is een tool die ik inzet in mijn coaching. Het is een effectieve methode om afscheid te nemen van al die dingen die je jezelf vertelt, waardoor je niet écht uniek kunt zijn.

Denk maar eens aan de volgende overtuigingen:

  • Ik moet hard werken om succesvol te zijn en (veel) geld te mogen verdienen
  • Ik moet continu mezelf laten zien en van me laten horen om écht gezien te worden door anderen
  • Het is egoïstisch om alleen maar dingen te doen die je leuk vindt; het hoort er nou eenmaal bij om dingen te doen die je niet leuk vindt

Via EFT kun je afscheid nemen van de verhalen die jij jezelf vertelt. EFT combineert acupressuur met cognitieve gedragstherapie. Door op bepaalde drukpunten te ’tappen’, keer je van een gestresste staat naar een ontspannen staat in jouw hersenen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor een positieve overtuiging.

Zo ziet een EFT-sessie eruit

In een EFT sessie keren we eerst samen naar die angst, stress of emotie die je voelt. Waarin voel je je tegengehouden? We kijken naar wat dit alles met je doet en jij voelt in jouw lichaam wat de woorden met je doen. Vervolgens gaan we ’tappen’ (waarbij jij jezelf aanraakt op verschillende punten op het bovenlichaam) en keer je van een stressachtige staat naar een ontspannen staat.

Jouw zenuwstelsel schakelt zo van de sympathische toestand (de fight-flight-freeze) naar een parasympatische toestand (ontspanning). Je neemt afscheid van al die verhalen, angsten en overtuigingen die je niet helpen om écht jezelf te mogen zijn. Je kunt eindelijk loslaten wat de wereld van je verwacht en durft te gaan handelen vanuit jouw unieke energie.

Online of offline

Een EFT-sessie kan zowel offline als online plaatsvinden. De behandelaar doet de bewegingen voor en jij doet dit na. Je herhaalt de woorden die de behandelaar zegt. Je houdt hierbij dus ook jouw kleren aan ;-). Ik geef EFT op afstand, via online sessies. Ik zet deze tool in in mijn coaching, als ik merk dat er een blokkade bij iemand omhoog komt en diegene aangeeft er graag afscheid van te willen nemen.

Ervaring van anderen

Na de Bodygraphic en een online sessie met Katja heb ik ook een EFT-sessie gehad. Wat een bijzondere afsluiting van deze drie! Alle eerder gevonden puzzelstukjes vallen in elkaar. Katja weet precies te achterhalen wat er geschift mag worden en speelt hier ook mee tijdens de sessie. In eerste instantie voelde ik het meer wringen, maar na een tweede ronde voelde ik hoe het aan het schuiven was. De ruimte die ik opeens voelde was zo fijn! Net als het besef dat het oude niet weg hoeft, het mag er zijn. Het nieuwe is alleen dominant geworden, heerlijk! Dank je wel, Katja, voor deze bijzondere ervaring!
– Krista Zoethout

Katja heeft een EFT-sessie gedaan bij mij. Ik zei dan vol ongeloof dat ze de juiste woorden wist te kiezen. Waarop Katja zei: ‘Ik heb gewoon jouw woorden herhaald’. Op dat moment besefte ik dat Katja haar luisterend oor en haar rust vooral de dingen zijn die ik nodig had en heel hard heb geapprecieerd.
– Jana DeKnop

Ik ben getraind om EFT-sessies te geven door Maartje Koppen, psycholoog en coach.

Hoi, ik ben Katja

En ik deel graag meer met je over Human Design en hoe je dit op praktische wijze in kunt zetten in jouw bedrijf en coaching

Volg me ook hier:

Populair:

Meer verdiepen in Human Design?

Schaf hier mijn uitgebreide ebook van > 100 pagina’s aan voor maar €24,95. Hierin vind je ALLE informatie over types, strategieën, autoriteiten, profielen en energiecentra.

Klik hier om aan te schaffen en direct te downloaden

Stel je vraag
Verstuur
Deze website maakt gebruik van cookies. View more
Accepteren
Afwijzen