Menu

De negen energiecentra in Human Design

Delen:

In Human Design wordt onderscheid gemaakt tussen negen verschillende energiecentra. Deze centra hebben enige overlap met chakra’s, die je misschien wel kent. Een centrum is verantwoordelijk voor het verwerken en genereren van specifieke energie. Je kunt een centrum gedefinieerd, ongedefinieerd of open hebben. Een centrum is gedefinieerd als het ingekleurd is in jouw bodygraph. Als een centrum wit is, is hij ongedefinieerd. Als je helemaal geen gates geactiveerd hebt in dit centrum, noem je het een open centrum.

Wat kan je nou allemaal met deze informatie? Er wordt gezegd dat je met behulp van deze kennis kunt zien waar jij energie uitstraalt op anderen (dit is het geval bij gedefinieerde centra) en waar jij andersom energie opneemt van anderen (jouw ongedefinieerde of open centra). In jouw gedefinieerde centra zit constante en vaststaande energie. Als je een reading hebt of meer leest over de energie van dit centrum, zul je dit ook wel herkennen als een onderdeel van jezelf. De energie vanuit ongedefinieerde of open centra kan verschillen per plek en moment, omdat je energie van anderen oppikt.

Als je weet dat de energie vanuit deze centra niet per se van jou hoeven te zijn, kun je ook beter hiermee omgaan en kun je plaatsen wat bij jou hoort en wat niet. Vanuit de ongedefinieerde of open centra kan ook veel conditionering plaatsvinden, wat betekent dat je gevoelig kan zijn voor wat de wereld vindt dat je zou moeten doen of wie je zou moeten zijn.

Ik zal ieder centrum kort uitleggen en toelichten wat het betekent als je deze gedefinieerd of ongedefinieerd (of open) hebt. Bij de uitleg over de ongedefinieerde of open centra heb ik controlevragen toegevoegd, waarmee je naar jezelf kunt kijken of je bij jezelf blijft of je laat beïnvloeden door de energie van buitenaf.

Het Hoofd

Het Hoofd is helemaal aan de bovenkant van de BodyGraph te vinden. Het wordt geassocieerd met het brein en wordt gezien als een centrum voor inspiratie. Maar het is ook een gebied waaruit veel druk kan ontstaan, omdat het altijd bezig kan zijn met het beantwoorden van vragen. Het is een beetje afhankelijk van welke gates in het hoofd geactiveerd welke vragen en antwoorden in jouw hoofdcentrum opkomen.

ALS JOUW HOOFDCENTRUM GEDEFINIEERD IS…

… dan ben jij een inspirerende kracht op deze wereld! Jij bent altijd inspiratie aan het rondstrooien. Je bent je er misschien niet altijd bewust van, maar je doet het zeker wel. Je staat eigenlijk altijd in de vragende stand, maar probeer niet om alle antwoorden die jij hebt jouw leven te laten bepalen. Je bent overigens wel een inspiratie voor anderen en zult daarom ook vaak jouw ideeën en inzichten met anderen (willen) delen.

ALS JOUW HOOFDCENTRUM ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan heb je geen vaststaande manier om inspiratie te ontvangen. Het is afhankelijk van de tijd, plek en mensen wat je ontvangt in jouw hoofdcentrum. Je kunt je de hele tijd geïnspireerd voelen, maar je kunt ook een druk ervaren om iets te doen met die inspiratie. Hierbij is het belangrijk om jouw strategie en autoriteit in te zetten om te bepalen waar je iets mee wil doen, want je kunt niet met alle binnenkomende inspiratie aan de slag. (Nee, zelfs de generator niet!)

Vraag jezelf met een ongedefinieerd of open hoofdcentrum af:
Moet /wil IK het antwoord op deze vraag vinden? Of is het van iemand anders en mag ik het aan mij voorbij laten gaan?

De Ajna

De Ajna is een plek voor bewustzijn en in dit centrum vindt onderzoek en conceptualisering plaats.

ALS JOUW AJNA GEDEFINIEERD IS…

… dan ben jij in staat om informatie vast te houden. Je hebt zekerheid in de informatie die je hebt en kunt daarop vertrouwen. Onthoud echter wel dat je vanuit dit centrum niet jouw beslissingen hoeft te maken (ook al lijkt jouw informatie dus compleet juist). Het hoofd en de Ajna hebben geen autoriteit en zijn dus ook niet de plek om beslissingen te maken.

ALS JOUW AJNA ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan kan jij meerdere kanten van een verhaal, probleem of situatie bekijken. Je bent eerlijk en rechtvaardig, omdat je al die verschillende kanten kunt zien. Mensen met een ongedefinieerde of open Ajna worden ook wel als intellectuelen gezien. Je hebt geen vaststaande manier van denken omdat je in staat bent om op heel veel manieren informatie te verwerken. Het kan lastig zijn om vast te houden aan één idee of manier, omdat je openstaat voor zoveel andere perspectieven. Het zal vaak wel van je verwacht worden: “Kies nu eens een kant!” Maar daarvoor ben je niet per se hier. Jij bent hier juist om wijs te zijn rondom alle verschillende visies. Je bent overigens best in staat om iets te kiezen als je jouw strategie en autoriteit goed inzet.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Ajna af:
Zoek ik zekerheid in één bepaalde visie / mening / kant / onderwerp? Of mag ik ook meerdere kanten zien en vanuit daar mijn beslissing maken?

De Keel

In de Keel vinden de processen van communicatie, manifestatie en actie plaats. Vanuit dit centrum laat je van jezelf horen (of misschien juist niet). Door te kijken naar dit centrum, kun je begrijpen waarom je het gevoel hebt dat er niet naar jou geluisterd wordt of waarom je jezelf wel eens aan het overschreeuwen bent.

ALS JOUW KEEL GEDEFINIEERD IS…

… dan ben jij ontworpen om te spreken. De manier waarop je spreekt, is afhankelijk van met welk centrum een verbinding is. Dit is heel belangrijk om te begrijpen hoe jij het beste communiceert. Is jouw keel verbonden met jouw Solar Plexus (emotioneel centrum), dan praat je bijvoorbeeld makkelijk over jouw gevoel.

Als je echt gehoord wil worden, is het belangrijk dat je jouw strategie goed gebruikt. Van Manifestors en Manifesting Generators wordt gezegd dat gewoon kunnen praten, Generators reageren op een JA-gevoel om te spreken en Projectors wachten op een uitnodiging om te spreken. Reflectors hebben nooit een gedefinieerde keel. Laat je hierdoor echter niet te veel leiden maar speel ermee en merk het effect als je wel of niet jouw strategie inzet. Het is natuurlijk een experiment hoe dit werkt voor jou.

Wees je met een gedefinieerd keelcentrum (en zeker als Manifestors en Manifesting Generators) ervan bewust dat jij ook anderen goed kunt uitnodigen om te spreken. Het gaat er niet om dat alleen jij gehoord wordt. Jouw invloed op anderen is om hen ook tot hun recht te laten komen. Hoe mooi is die invloed?

ALS JOUW KEEL ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan voel je altijd een druk om te spreken of je voelt een druk als je spreekt. Je kunt er zomaar ineens wat uitgooien, omdat een open keelcentrum een beetje onverwacht en oncontroleerbaar uit de hoek kan komen. Je kunt je, zeker ook met een open hoofd, afvragen waar dat wat je zei eigenlijk vandaan kwam. Maar er zit ook een diepe wijsheid in een open keel, omdat je je op heel veel verschillende manieren kunt uitdrukken. Je kunt daarmee heel veel verschillende mensen bereiken. Met een open keel communiceer jij het beste als je jouw strategie volgt.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open keel af:
Probeer ik aandacht te trekken zodat ik gehoord word?

De G (of het centrum van de Identiteit)

Dit vind ik echt een stoer centrum, gewoon omdat het een “G” is ;-). Het wordt gezien als een van de belangrijkste centra van Human Design, omdat het een plek is waar vanuit liefde en richting stroomt. En het heeft ook nog eens de vorm van een diamant in jouw BodyGraph.

ALS JOUW G GEDEFINIEERD IS…

… dan ben jij hier om liefde te geven! Je hebt een redelijk stabiel gevoel over jezelf. Je weet waarschijnlijk best goed wie je bent, waar je voor staat en welke richting je op wilt. Je weet alleen niet altijd hoe je daar komt. En daar heb je dan weer de geweldige mensen met een open G voor, die jouw richting kunnen geven.

ALS JOUW G ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan ben jij heel goed in staat om te zien wie de ander is en deze richting te geven. Dat komt omdat jij de identiteit van de ander goed in je kunt opnemen. Je kunt ook snel goed voelen of je op de juiste plek met de juiste mensen bent (en dus ook of je dat niet bent). De manier waarop jij je uitdrukt kan daarmee verschillen per omgeving en mensen. Je kunt je ook wel een kameleon voelen en dat kan lastig zijn als er vanuit de maatschappij van je verwacht wordt dat jij helder hebt wie jij bent. Misschien ben je niet hier om dat van jezelf uit te vinden, maar om anderen te zien voor wie ze zijn en hen richting te geven. Dat kan ook tot onzekerheid leiden, want als jij niet echt een bepaalde identiteit hebt, ben je dan wel liefde waard? (Het antwoord op je vraag is JA. JA. JA. JA.)

Waarschijnlijk heb jij trouwens veel verschillende mensen in jouw vriendenkring zitten, omdat je je overal in kunt vinden. Zorg er wel voor dat je die identiteiten niet overneemt. Je blijft natuurlijk gewoon jezelf en kunt van een ander voelen wie hij of zij is, maar daar hoef je je niet mee te vereenzelvigen. En ook hier geldt weer: volg jouw strategie om de juiste keuzes te maken in jouw eigen identiteit.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open G af:
Ben ik de identiteit van een ander aan het overnemen als ik met diegene ben? Of kan ik de identiteit van de ander waarnemen zonder me erin mee te laten slepen?

Het Hart (of de Ego of Wil)

Dit is het centrum van het hart en wordt ook wel het Hart, de Ego of de Wil genoemd. Dit is tevens een van de vier motorcentra. In dit centrum staat waarde (ook van materiële zaken), discipline en ‘wilskracht’ centraal.

ALS JOUW HART GEDEFINIEERD IS…

… dan heb je een constante stroom van wilskracht. Als jij besluit om je ergens toe te zetten (een sixpack creëren), dan zal het makkelijk voor jou zijn om elke dag buikspieroefeningen te doen. Jij bent ontworpen om te werken en daarna te rusten. Je hebt echt vrije tijd en vakanties nodig op regelmatige basis; als je alleen maar werkt zal dit leiden tot gezondheidsproblemen. Jij bent ook iemand die anderen ervan kan overtuigen dat ze het kunnen. En dat kunnen ze ook, als ze in jouw aura staan. Maar als jij er niet meer bent… Wees dus zacht voor anderen: niet iedereen kan het gewoon maar doen, zoals jij. Dat is jouw unieke kracht!

ALS JOUW HART ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan vind je het moeilijk om door te zetten of iets af te maken. Het is niet gek als je dit niet hebt; de meeste mensen hebben geen constante energie van ‘wilskracht’. Het is voor jou heel belangrijk dat je beloftes en afspraken maakt vanuit jouw strategie en autoriteit. Als je dat niet doet, zul je zien dat je je verbindt aan heel veel dingen die jou niet de juiste energie geven of jou niet naar de juiste dingen leiden.

Maar kun jij dan niks voor elkaar krijgen, als je geen wilskracht hebt? Nee joh, dat kun je wel. Het is alleen belangrijk dat je je aan de juiste zaken verbindt. En dat doe je echt alleen door die strategie en autoriteit van jou te gebruiken.

Vanuit dit centrum kan ook een onderwaardering van jezelf zitten. Als je een eigen bedrijf hebt en een open Hart, dan is het goed om jouw prijzen even goed onder de loep te nemen. Vraag je niet te weinig voor de waarde die je levert? Dit kan overigens ook zijn als je werkt voor een werkgever. Misschien is het tijd dat je eindelijk eens om naar die salarisverhoging te vragen! In het open Ego zit daar tegenover juist ook de wijsheid wat de waardevolle dingen van het leven zijn. Dat kun jij perfect zien!

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Ego af:
Ben ik iets aan het bewijzen (aan mezelf of anderen) door dit te doen? Of doe ik het omdat ik er vanuit mijn strategie en autoriteit voor heb gekozen?

Het emotionele centrum (ook wel Solar Plexus)

Het emotionele centrum is een motorcentrum en hier komt emotionele energie vrij, dat zich in golven door het centrum heen beweegt. Het is afhankelijk van jouw gates en kanalen in welke frequentie en intensiteit deze golven door jou heen gaan.

ALS JOUW EMOTIONELE CENTRUM GEDEFINIEERD IS…

… dan kun jij emoties heel sterk ervaren. Zoals gezegd is dat afhankelijk van jouw geactiveerde gates en kanalen in dit centrum. Vaak proberen mensen de emoties te verklaren, maar dat kan niet altijd. De emotie is er en dat is wat het is. Probeer te bedenken dat emoties er met een reden zijn en in de negatieve emotie zit juist een hoge creatieve kracht.

Het kan helpen om dagelijks bij te houden hoe jouw emotionele energie is, zodat je weet hoe jouw ritme eruit ziet. Hoogstwaarschijnlijk is jouw emotionele centrum ook jouw autoriteit en neem je beslissingen vanuit dit centrum. Het is dan belangrijk dat je weet wanneer je in een high of een low zit, zodat je op het juiste moment (de neutrale staat) de beslissing kan nemen.

ALS JOUW EMOTIONELE CENTRUM ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan ben jij zeer empathisch en kan je andermans emotionele energie voelen en overnemen. De helft van de mensen heeft dit en het kan een geweldige gave zijn. Je kunt je echt inleven in de ander en deze begrijpen.

Maar als je niet begrijpt hoe dit werkt, kan het ook erg verwarrend en vermoeiend zijn. Je kunt snel denken dat iemand anders energie van jou is of jouw gedrag aanpassen op de emoties van een ander – hier komt vaak ook wel het ‘people pleasers’-gedrag vandaan. Het is belangrijk dat jij je bewust bent van het feit dat een emotie niet van jou hoeft te zijn. Wees geen spons, maar neem het waar en laat het gaan als het niet van jou is.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Emotioneel centrum af:
Is de emotie die ik voel van mij of van de ander?

De Wortel

Het centrum van de adrenaline, dat is het centrum van de Wortel. Je vindt dit centrum in het onderste blokje van jouw BodyGraph. Naast het hoofdcentrum, is ook de Wortel een centrum van waaruit druk ervaren kan worden.

ALS JOUW WORTEL GEDEFINIEERD IS…

… dan krijg jij jouw zaakjes voor elkaar wanneer jouw adrenaline er is. Is die er niet, dan hoeft het dus ook niet per se af en kan je het ook laten rusten. Dit betekent niet dat je totaal geen stress ervaart met een gedefinieerde Wortel; stress kan ook voortkomen vanuit andere open centra in jouw bodygraph. Maar je kunt vanuit dit centrum er wel op vertrouwen dat dingen af komen wanneer ze af komen. No pressure.

ALS JOUW WORTEL ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan neem jij adrenaline over van anderen en versterk je dit ook. Het zou zomaar kunnen dat jij een kick krijgt bij concerten of misschien wel graag gaat bungeejumpen of skydiven. Maar het kan ook minder extreem zijn, hoor: het kan ook dat jij heel sterk het effect voelt van cafeïne of chocolade.

Omdat er veel druk vanuit dit centrum komt, kun je met een open Wortel moeite hebben met om te relaxen. Je kunt een druk ervaren om alles wat je te doen hebt af te hebben voordat je mag rusten of spelen. Zo kan het ook maar dat je door de druk vanuit dit centrum jezelf overwerkt en jezelf uitput. Dit is een centrum waar stress in verborgen kan zitten.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Wortel af:
Probeer ik elke keer maar alles af te krijgen zodat ik een gevoel van vrijheid kan ervaren?

De Milt

De Milt is het centrum van overleven, intuïtie en het immuunsysteem. Ook vind je hier het gevoel van tijd – of juist het gebrek hieraan. Het gaat in de Milt om het ‘nu’ en ervoor zorgen dat je je goed voelt. Daarnaast kunnen vanuit dit centrum ook bepaalde angsten aangewakkerd worden. Het is afhankelijk van de geactiveerde gates of en welke angsten je kunt ervaren. Het is hierbij belangrijk om te bedenken dat de angsten zich afspelen in het ‘nu’, waardoor je ze daarna ook weer snel kunt loslaten en wegduwen.

ALS JOUW MILT GEDEFINIEERD IS…

… dan ben jij ontworpen om in het moment te leven. Ook heb jij een sterk ontwikkeld immuunsysteem, waardoor het soms lastig is om door te hebben dat je eerste tekenen van ziekte vertoont. Je kunt het pas door hebben als je echt heel ziek bent. Het kan zijn dat anderen eerder door hebben dat je ziek bent dan jijzelf; let dus goed op als iemand aan je vraagt of je je wel goed voelt.

Ook mensen met een gedefinieerde Milt kunnen veel angsten vanuit dit centrum ervaren. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent, zodat je de (meestal) irrationele angsten kunt wegduwen. Gebruik jouw strategie om te zien of je iets met een angst moet of niet.

ALS JOUW MILT ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan ben je erg sensitief wat betreft jouw immuunsysteem. Misschien herken je het wel dat je je snel ziek kan voelen. Jij voelt snel aan of er kleine veranderingen in jouw lichaam zijn, die erop kunnen wijzen dat je rust nodig hebt. Het kan ook zijn dat je niet zo goed reageert op medicijnen, omdat je zo sensitief bent. Aan de andere kant zit hier ook een stukje ‘verslavingsgevaar’: je kunt de effecten van bijvoorbeeld alcohol en drugs sneller ervaren en het gevoel hebben dat je het nodig hebt.

Dat kan komen doordat je niet een constant goed gevoel hebt, wat mensen met een gedefinieerde Milt wel hebben. Je wordt daarom misschien wel aangetrokken tot iemand met een gedefinieerde Milt, omdat die jou het goede gevoel wel kan geven. Daarnaast zul je jouw intuïtie op veel verschillende manieren ervaren. Waar het de ene dag een droom is, kan het de andere dag een gevoel vanuit jouw onderbuik zijn. Vaak denken mensen dat ze geen intuïtie hebben, maar het is daarentegen juist zo dat je erg sensitief bent voor intuïtieve gevoelens maar deze niet altijd constant of op eenzelfde manier ervaart. Dat is afhankelijk van jouw omgeving en de mensen waarmee je bent.

Als laatste is dit het centrum van tijd en mensen met een ongedefinieerde of open Milt kunnen moeite hebben met het concept tijd. Te laat komen of juist veel te vroeg zijn (vanwege eerdere slechte ervaringen met te laat komen) komt vaak voor. Het belangrijkste is dat jij niet het gevoel moet hebben dat je je moet haasten, dus neem altijd ruim de tijd om je klaar te maken.

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Milt af:
Houd ik vast aan dingen of mensen waar ik me niet per se me beter door ga voelen?

Het Sacrale centrum

Het laatste centrum is een van de vier motorcentra, waarin levens- en werkenergie gegenereerd wordt. Alleen Generators en Manifesting Generators hebben dit centrum gedefinieerd.

ALS JOUW SACRAAL GEDEFINIEERD IS…

… dan ben je sowieso een (Manifesting) Generator. Je bent ontworpen om te werken, maar het is uitermate belangrijk voor jou dat je het juiste werk vindt en doet. Want doe je dat niet, dan kan je alsnog op een burn-out afstevenen, ook al heb dus de beschikking tot zoveel energie. Je wilt graag dingen doen, maar het is belangrijk dat je op het juiste wacht en niet zomaar dingen gaat doen om maar bezig te zijn. Want dan lekt alle energie uit je weg. Je hoeft niet op alles ‘ja’ te zeggen, je hebt de vrijheid om te voelen in jouw onderbuik (jouw sacraal) of dit het juiste is voor jou om te gaan doen. Want onthoud: als je er eenmaal in zit, dan is het lastig voor jou om ermee te stoppen. (Dit verschilt overigens als je een Manifesting Generator bent, die makkelijker iets kunnen uitproberen en er vervolgens mee kunnen stoppen als ze er niet goed op reageren.)

Jij bent dus gemaakt om alle energie op een dag te verbruiken. Kom je moeilijk in slaap, dan heb je mogelijk niet al jouw energie verbruikt. Dat betekent niet dat je nog meer moet gaan werken, maar misschien kun je kijken naar of je op een dag de juiste dingen doet of kun je gaan kijken naar meer fysieke activiteiten op een dag zodat je die energie die je hebt wel kunt verbruiken.

Omdat (Manifesting) Generators duurzame energie hebben, worden ze gezien als personen die geschikt zijn om kinderen te krijgen. Ze kunnen hun energie goed kwijt in hun werk en het zorgen voor de kinderen. Dit betekent natuurlijk niet dat je als (Manifesting) Generator kinderen moet krijgen: dat is uiteraard iets wat je niet altijd zelf in de hand hebt en waar je jouw innerlijke autoriteit over mag laten spreken of dat iets is wat je wilt. En andere types zijn bovendien ook goede ouders, die het mogelijk iets anders moeten inrichten om te zorgen dat ze voldoende energie voor alles hebben.

ALS JOUW SACRAAL ONGEDEFINIEERD OF OPEN IS…

… dan kun je ongelimiteerd energie en seksualiteit ervaren. Je kunt voor korte periodes de sacrale energie in je opnemen en daarmee zelfs meer werk verzetten dan een Generator of Manifesting Generator. Dat kan misleidend zijn, waardoor je te lang door kunt gaan met het verbruik van jouw energie die niet duurzaam bij jou is, zoals dat wel het geval is bij mensen met een gedefinieerd Sacraal centrum.

Een baan waarbij je van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 5 werkt, is dus misschien niet het meest geschikt voor jou. Dit betekent niet dat je niet hoeft te werken, maar het is wel handig als je een baan hebt met enige flexibiliteit, zodat jij kunt werken op de voorwaarden die bij jouw energielevel passen. En nee, dan ben je dus niet lui. Je bent hier juist om anderen tot het inzicht te laten komen dat het niet nodig is om altijd alleen maar te werken. Dus neem lekker dat dutje als je dat nodig hebt!

Vraag jezelf met een ongedefinieerde of open Sacraal af:
Weet jij wanneer genoeg echt genoeg is?

Meer inzicht in de energiecentra?

Met behulp van het Deep Dive DIY Pack krijg jij meer inzicht in alle energiecentra. In dit pakket vind je namelijk 9 uitgebreide masterclasses, waarin ik dieper inga op hoe de energie in jouw leven en bedrijf terug kan komen. Klik hier om dit pakket aan te schaffen.

Hoi, ik ben Katja

En ik deel graag meer met je over Human Design en hoe je dit op praktische wijze in kunt zetten in jouw bedrijf en coaching

Volg me ook hier:

Populair:

Meer verdiepen in Human Design?

Schaf hier mijn uitgebreide ebook van > 100 pagina’s aan voor maar €24,95. Hierin vind je ALLE informatie over types, strategieën, autoriteiten, profielen en energiecentra.

Klik hier om aan te schaffen en direct te downloaden

Stel je vraag
Verstuur
Deze website maakt gebruik van cookies. View more
Accepteren
Afwijzen